İlk Meclis, İkinci Meclis, Ankara Palas, Anıtkabir gibi cumhuriyetimizin önemli ve muazzam yapıtlarının bazen cephe tasarımlarında bazen zeminlerinde bazen de merdivenlerinde kullanılan taş "Andezit" taşıdır. Ankara yöresi ve çevresinde sıklıkla bulunduğu için bu dekoratif taşın diğer adı "Ankara taşı" dır. Andezit taşı genelde pembemsi gri, kırçıl gri ya da açık gri şeklinde 1 cm kalınlıktan başlayarak 10 cm ye kadar olan serbest boy, küp ya da karo şeklinde döşenebilen bordür, oluk vb. şekillerde de kullanılan dekoratif bir taştır.
Andezit taşı merdiven kaplamaları, rampalar, cephe tasarımları, yürüyüş yolları, meydanlar ve toplanma alanları, saksılar, çiçeklikler, küpeşteler, bordür ve oluklar, limonluklar gibi alanda kullanılır. Çok talep görmesinin sebebi hem dekoratif bir taş olması hem de bazalt, granit ya da traverten gibi diğer dekoratif doğal taşlara göre fiyatının ucuz olmasıdır. Tabii ki bu kadar geniş bir yelpazede kullanılan andezit taşının bizler yürüyüş yollarında ve meydanlarda kullanımını inceleyeceğiz. Andezit taşını diğer taşlardan ayıran olumlu özelliklerinden birisi de bu taşın benekli yapısı sayesinde bazalt gibi aşırı kaygan olmaması, aşınmaya dayanıklı olması bu malzemeyi dış mekan yürüyüş yolu ya da toplanma alanları tasarımında vazgeçilmez yapar. Fakat bu benekli yapısı aynı zamanda diğer dekoratif taşlara göre malzemenin biraz daha gevrek olmasına yol açar. Bundan dolayı granit ve ya bazalta göre bir miktar daha kırılgan bir malzemedir.
Andezit taşı ile ilgili genel bir giriş yaptıktan sonra diğer yazımızda andezit taşı ya da diğer ismiyle Ankara taşı nasıl döşenir? sorusuna cevap arayacak ve andezit ile alakalı tüm uygulama detaylarını ve kesit çizimlerini anlatacağız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere esen kalın.
Yazımızın devamı için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.dartpeyzaj.net/post/andezi%CC%87t-ta%C5%9Fi-d%C3%B6%C5%9Feme-2
Comments