İlk yazımızda bahsettiğimiz gibi bahçemizin düzenlenmesinde ilk öncelik vermemiz gereken şey kendi kişilik ve karakterimize uygun, içerisinde huzur bulup mutlu olacağımız bir bahçe tasarımını yaklaşık ana hatlarıyla kafamızda oluşturmamızdır. Bunu da yaparken işinde konusunun uzmanı, tecrübeli ve profesyonel bir kişi veya firmanın sizi doğru olana yönlendirmesi ve ileride olabilecek sıkıntı ve sorunlara karşı uyarması, sizin hayalinizdeki tasarımı daha iyi hale getirebilecek fikirleri vermesi lazımdır. Bir nevi alacağınız bu profesyonel yardım size hayalinizdeki bahçeyi oluşturmanızda rehberlik edecektir.
İyi bir bahçe oluşturmak sanıldığı gibi sadece ekim, dikim ve biçim işlemlerinden oluşan basit bir faaliyet değildir. İlerde hüsrana uğramamak için muhakkak bahçe düzenlemesi işlerinde size rehberlik edip destek verebilecek profesyonel bir yardıma ihtiyacınız vardır. Bu konuyu biraz daha örneklerle irdelemek gerekirse profesyonel bir yardım olmadan bahçenize hoşunuza gittiği için bir fidanlıktan alıp porsuk ağacı (taxus sp.) diktiğinizi düşünelim. Bahçenizde küçük bir çocuğunuz varsa porsuk ağacının renkli nar çekirdeğine benzeyen meyvelerinden yanlışlıkla yediğinde içerisindeki zehirli alkoidler mide asitinin yardımıyla parçalanarak felçten tutun ciddi organ yetmezliğine kadar varan süreçler ortaya çıkarmaktadır. Bu durumun ülkemizde defalarca yaşandığını biliyor muydunuz? Ya da bahçenizin bir köşesinde görüntü kirliliği olduğunu varsayalım ve siz bu alanı görmek istemiyorsunuz. Bunu bitkisel bir örtüyle kapatmak istiyorsunuz. Bunun için dendroloji bilginizin olması gerekir. Uygun bitkiler ve çalıların yaprak dökme mevsimleri, ileride alabilecekleri boy, gövde ve form özellikleri düşünülerek bir bitkisel tasarım yapılması gerekir. Ülkemizde bahçe düzenleme ve tasarım konusunda hizmet veren meslek birimi peyzaj mimarlığıdır. Mimarlar, ziraat mühendisleri ya da orman mühendisleri bu konunun yardımcı elemanları olup karar verici peyzaj mimarlarıdır.
Profesyonel peyzaj mimarı desteğine de eriştikten sonra bahçe düzenlemesindeki üçüncü ve en önemli adımlardan birisi bahçe peyzaj projesidir. Peyzaj projesi bir yol haritasıdır. O olmadan çıktığımız yolda kaybolmamız kuvvetle ihtimaldir. Bundan dolayı bahçemizin büyüklüğü ne olursa olsun bir şeyleri kağıda döküp planları işlememiz ve üzerinde düşünüp kararlar vermemiz lazımdır. Bahçe düzenleme projesine ilk olarak alanımızın titiz bir şekilde vaziyet planını çıkararak başlamalıyız. Vaziyet planında bahçemizde mevcut bulunan her elemanı düzgün ölçüleriyle 1/10, 1/20, 1/50 ya da 1/100 ölçeklerde eklemeliyiz. Bahçenin vaziyet planı çıkarıldıktan sonra peyzaj projemizi çizmeye başlayabiliriz. Bahçe düzenlemesinde bir peyzaj projesi şu aşamalardan oluşur; bitkisel materyallerin yerleşimlerinin yapıldığı bitkisel peyzaj projesi; yürüyüş yolu, merdiven, duvar gibi sert zemin ve yapısal elemanların tasarım ve yerleşiminin gösterildiği yapısal peyzaj projesi; yağmur ve su akışı ile ilgili gösterimlerin yapıldığı altyapı projesi; ve eğer varsa otomatik sulama projesi ve bahçe aydınlatma projelerinden oluşur.
Bir sonraki yazımızda bahçe tasarıma kabaca bir giriş yapacağız. Örnek bahçe çeşitlerinin incelenmesinin kapısını aralayacağız ve sizlere ait bahçenin hangisi olduğunu belirlemeye çalışacağız. Görüşmek üzere esen kalın!
Mehmet Konca Peyzaj Mimarı
Bahçe düzenlemesi ile ilgili harika bir yazı dizisi. 😍