Bugün bahçe düzenleme aşamasının en önemli konularından birisi olan bahçe tasarımı konusunu işleyeceğiz. Bir bahçe tasarımını iyi bir tasarım haline getiren genel manada üç adet olgu vardır. Bunlardan en önemlisi müşterinin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Diğerleri ise estetik ve fonksiyonel kaygıların güdülmesidir diyebiliriz. Bazı bahçe tasarımları rijit çizgilere sahip yekpare bir düzende olan bahçelerken bazı bahçe tasarımları ise doğal çizgilere sahip sanki kendiliğinden zaman içerisinde oluşmuş gibi gözüken bahçelerdir. Bu doğal çizgilere sahip bahçeler de bile hiç bir şey rastgele değildir ve gerçekte çok özenli bir planlama ve tasarımın ürünüdür. Aksi halde doğal bir bahçe düzenlemesi tasarlayacağım derken plansız ve gelişigüzel büyüyen ağaç, çalı, yabani ot ve çimlerle bahçenizde büyük bir kargaşaya neden olabilirsiniz.
Düzenli olarak planlanmamış bahçeler fonksiyonlarını yerine getiremez ve hayal kırıklığı yaratırlar fakat bu hiç kimse tek başına kendi bahçesini tasarlayamaz anlamına gelmez. Amatörce bahçe düzenlemek ve tasarlamak kişiye büyük bir zevk verir. Bundan dolayı sizler de kendi bahçe düzenleme tasarımınızı yapıp bunları uygulamaya koyabilirsiniz. Burada dikkat çekmek istediğimiz konu son tahlilde bir profesyonelinde yönlendirme ve yorumlarını göz önünde bulundurmanız gerekmesi gerçeğidir. Bahçe tasarımının işlevsel olması için doğru ve etkili kullanım kararlarının verilmesi gerekir. Bunun için ilk önce yapmamız gereken elimize bir kağıt ve kalem alarak bahçemizde yer almasını isteyip istemediğimiz her şeyin listesini yapmamız gerekir. Daha sonra istenilenlerin birbirleriyle kağıt üzerinde ilişkilendirilmeleri, tasarımın ikinci basamağını oluşturur. Bu ilişkilendirmelerde nelerin uzak olacağı, nelerin birbirleriyle bağlantılı olacağı, nelerin kopuk olacağı vb. konularına açıklıklar getirmek içindir. Böylelikle bahçe düzenleme planı ana hatlarıyla ortaya çıkmaya başlar. Aşağıda örnek olarak verdiğim kullanımları sizler de kendi bahçenizde değerlendirerek bu tarz istediklerimiz ve istemediklerimiz gibi bir liste yapıp ilişkilendirilmelerini oluşturabilirsiniz. Bahçe düzenlemede sık kullanılan işlev, tasarım ve kullanımlar;
Çim Alan
Yüzme Havuzu
Süs Havuzu
Bitkisel Perdeleme
Yapısal Perdeleme
Döşeme Seçenekleri
Sebze Bahçesi
Baharat Bahçesi
Çocuk Oyun Alanı
Oturma Alanları ve Gölgelik Alanlar
Meyve Bahçesi
Teras
Spor Alanı
Bitki Parterleri
Kaya Bahçesi
Köpek Kulübesi- Kuş yuvası- Kedi evi
Sera
Bahçe tasarımı sırasında en başta ele alınması gereken konulardan birisi de bahçenin bakımı için gerekli alanlar en aza indirilerek, iş gücü tasarrufu sağlayan elementlere tasarımda yer verilmelidir. Burada iler ki yazılarımızda az bakım isteyen bahçe, köy bahçesi, hiç bakım istemeyen bahçe, şehir bahçesi, deniz kenarı bahçesi gibi onlarca çeşit bahçe türlerini hep birlikte inceleyip, tüm detaylarını sizlerle paylaşacağım. Umarım faydalı olacaktır. İler ki yazılarımızda görüşmek üzere iyi çalışmalar.
Comments