top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

BAZALT TAŞI DÖŞEME -1

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2021

Bazalt taşı diğer taşlara göre oldukça sert ve dayanıklı bir taştır. Bundan dolayı antik dönemlerden bu yana kaldırım taşı, bordür, yapı malzemesi vs. olmak üzere günümüze kadar kullanılmaktadır. Bazalt taşı volkanik kaya kütlelerinden oluşan koyu gri- siyah renkli bir taştır. Yanardağların kayaçları püskürtmeleri sonucu oluşmuştur. Genel olarak yeryüzünde fazla dağılım gösteren ve kolay bulunan bir taş olmasına rağmen ülkemizde maliyeti en yüksek taş çeşitlerinden birisidir. Traverten ve andezite göre pahalı bir taştır. Ülkemizde Gaziantep, Kayseri, Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi şehirlerimizde çıkarılmaktadır.

Bazalt taşının çok tercih edilme nedenlerinden birisi de yapısal olarak homojen bir dağılım gösteren sert ve rijit bir taş olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı neredeyse hiç su emmeyen parlak, düz hatlı bir taştır. Çok uzun sürelere varan süreçlerde çok geç aşınan bir taştır. Bazalt taşı sadece bordür, oluk, yol döşemesi, cephe kaplaması olarak kullanılmaz aynı zamanda sert ve dayanıklı yapısından dolayı mıcır şekline getirilip yollarda yada daha büyük haliyle demir yollarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda kimya sanayisinde, cam ve seramik sektörlerinde kullanılmaktadır. Yalıtım sektöründe ise taş yünü malzemesinin ham maddelerinden birisidir. Ayrıca iç mimaride döşeme ve kaplama olarak kullanılmasının yanı sıra biblo, heykel ürünlerinin üretiminde de kullanılır.

Diğer taş türlerinde de olduğu gibi bazalt taşının da kendi kullanım türleri vardır. Bunlar;

Bazalt Plak Taşı: Doğada plak halinde bulunur. İç ve dış mekan kaplamalarında sıklıkla kullanılır. Mucartalı, cilalı, patinolu, fırçalı gibi çeşitleri vardır.

Bazalt Küp Taş: Peyzaj tasarım uygulamalarında sıkça karşımıza çıkar. Yürüyüş yolları, meydanlar, toplanma alanlarında sık kullanılır. Farklı boyutlarda kesilebilir.

Bazalt Bordür Taşı: Kesme ve kırma bordür taşları olarak ikiye ayrılır. Kesme bordürler yol kenarlarında ve yol bölme işlemlerinde, kırma bordürler ise bahçe ve peyzaj uygulamalarında, patika ve yürüyüş yollarında kullanılır.

Bazalt Patlatma Taşı: Kafe, konut, restoran, otel gibi iç mekan alanlarda sıklıkla kullanılan dekoratif bir döşeme elemanıdır.

Bazalt Oluk Taşı: Mekanik drenajda kullanılan yağmur ve şebeke sularının taşınması için tercih edilen bir türdür.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere esen kalın.

542 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page