top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

ÇİM ALAN OLUŞTURMA

Güncelleme tarihi: 20 Ağu 2023

Bundan bir asır önce bahçelerde çim alan oluşturmak sadece belli bir zümreye ait iken günümüzde artık bahçelerimizin olmazsa olmazı haline gelmiştir. 1800'lerin başlarında sadece ingiliz soylularının, asillerinin, burjuvalarının görkemli şatolarının bahçelerini süsleyen çim alanlar endüstri devrimini takiben 1. ve 2. Dünya savaşlarının ardından orta sınıfın ekonomik yükselişiyle birlikte bahçelerimizin vazgeçilmezi olmuştur. Günümüzde çim alana sahip olmak bir sosyal statü göstergesi olmaktan çıkmış bir ihtiyaç haline dönmüştür. Bunun çevremiz ve ekonomimiz için olumsuz tarafları olduğu gibi düzgün oluşturulmuş çim alanlar muazzam bir estetik görüntü sağlamaktadır.

Ankara peyzaj düzenlemesi ve çevre tasarımı
Ankara çim alan, çim tohumu, çim ilaçları ve hazır çim konularında bilgi

Çim alan oluşturma ile ilgili bu yazımı üç ya da dört bölümde tamamlamak istiyorum. Böylelikle çim alanlar ile alakalı bakımından tutun çim alan oluşturulmasına kadar derin bir bilgiye sahip olacağız. Genel bir tarihi girişten sonra gelin çim alanların avantajlarına ve dezavantajlarına bakalım.

Çim alan oluşturmanın avantajları;

  1. Kesinlikle çim alanlar uygulandıkları bölgelere estetik bir yeşil doku kazandırır. Bu estetik yeşil dokunun öyleki başka bir malzeme ile oluşturulma alternatifi yoktur.

  2. Diğer bitkisel örtü materyallerine göre çim alanlar üzerine basılabilir alanlardır. Bu da çim alanların eşsiz özelliklerinden biridir. Hatta çim alanlar üzerlerine basıldıkça toprağa daha sıkı bağlanır ve kırılan çim dokularının toprakla temas eden yerlerinde kardeşlenme dediğimiz olayla yeniden kök çıkarırlar.

Çim alan oluşturmanın dezavantajları;

  1. Çim alanlar düzenli sulama ile yaşayan alanlardır ve su istekleri fazladır. Uygulandığı bölgenin iklimsel özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama metrekarede 8-10 litre günlük su ihtiyacı vardır. Örneğin 2000 metrekare çim alan bir bahçeniz varsa bu bahçenin günlük su ihtiyacı 2000x10 20.000 litre ( yani 20 ton su) demektir.

  2. Çim alanlar yaşatılması masraflı alanlardır. Çim alanların tesisi sadece tohumu ekip gübrelemek ile olmaz. Çim alanların otomatik bir sulama sistemine sahip olması lazımdır. Bu da çim alan masrafını ciddi şekilde arttırmaktadır. Otomatik sulama sistemlerinin boru, vana gibi parçaları her ne kadar yerli üretim olsa da spring, rotor, sprey başlıkları, nozulları ithaldir. Bu ürünlerin fiyatları dolar ve euro ya endekslidir. 500 metrekare üstü çim alanlar için sulama sistemi kesinlikle gereklidir. Çünkü çim alanın hem ihtiyacı kadar su alması hem de bu suyu homojen olarak alması gerekmektedir. Gelelim çim alan için yaklaşık bir maliyet çıkarmaya. Gene 2000 metrekare çim alanımız olsun. Bunun ekim, gübre, ilaç, işçilik, nakliye, sigorta vs gibi masrafları ile metrekareye yaklaşık 7 tl (2019 haziran) gibi bir fiyatı vardır. Bu alanın sulama sistemi de yaklaşık metrekareye 15 tl gibi düşünülebilir. Toplamda masrafımız 2000 metrekare için 44.000 tl şeklinde çıkmaktadır. Gene bu fiyatlara hidrofor ve su deposu fiyatları dahil değildir. Gerçekten de çim alan sahibi olmak eğer bu iş hakkıyla yapılacaksa çok masraflıdır.

  3. Çim alanlar düzenli bakım isteyen alanlardır. Çim alanların belli aralıklarla biçilmesi gerekmektedir. Kış aylarında gübrelemek de iyi gelmektedir. Yabani otlar ile elle ya da ilaçla mücadele de edilmesi lazımdır. Görülüyor ki çim alanlar sürekli bakım isteyen bitki örtüsüdür.

Yazımın bu kısmını burada bitiriyorum. Devamı en kısa zamanda gelecek. İyi günler.


Yazımızın devamı için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:


Daha fazla bilgi ve fiyatlar için lütfen websitemizi ziyaret ediniz.

www.koncapeyzaj.com



Mehmet Konca

Peyzaj Mimarı


Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Yorum

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
Misafir
19 Ağu 2023
5 üzerinden 5 yıldız

Gerçekten çim alanlarla ilgili nadir düzgün yazılardan birisi

Beğen
bottom of page