top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

KURAKÇIL PEYZAJ (SUSUZ PEYZAJ) UYGULAMASI -3

Soğuk kurak alanlar: Her kurakçıl bitki her kurakçıl bölgede yetişmeyebilir. Örneğin sıcak çöl bitkileri soğuk kurak alanlarda yetişmeyeceği gibi soğuk- bölge kurakçıl bitkileri de sıcak kurak alanlarda yetişmez. Ülkemizde soğuk kurak alanlar olarak gerek kuzeyde bulunmaları gerekse daha yüksek rakıma sahip olmaları nedeniyle Erzurum, Van, Sivas, kısmen Ankara ve Kayseri diyebiliriz. Bu bölgelerimizde yıllık yağışlar yaklaşık olarak 250- 300mm arasındadır. Kışın düşük sıcaklıklar sıfırın altındadır ve yağışlar genellikle kar şeklinde düşer. Bu bölgelerimizdeki doğal bitki örtüsü genellikle ardıç, kızılcık, alıç, kuşburnu, berberis gibi çalı ve ağaçcıklar şeklindedir. Bu bölgelerimizde gümüş, gri tonlu bitkilerin yanı sıra pembe, sarı, beyaz renklerle çeşitlilik sağlanarak kurakçıl tasarımlar yapılabilir.


Çayırlık kurak alanlar: Çöller gibi kurak çayır alanların da türleri ve ortamları farklılık gösterir. Çöllerden farklı olarak baskın bitki örtüsü otlak alanlardır. Çayırlarda sulak alanların etrafı dışında genelde ağaçlar bulunmaz. Bu alanlar düz görünse de, genellikle çalıların ve ağaçların yetiştiği hafif hendekler ve dik yamaçlarla inişli çıkışlıdır. Küresel olarak, otlaklar orta enlemlerin yarı kurak, karasal iklimlerinde bulunur. Bu alanlar çok sayıda güneşli gün, geniş bir günlük ve mevsimsel sıcaklık aralığı, kuvvetli kurutma rüzgarları ve yüksek buharlaşma yaşarlar. Genellikle yılda 25cm ile 60cm yağmur alırlar ve çoğu ilkbaharda kar olarak düşer. Kışlar soğuk, yazlar sıcak- ılıman geçer. Kışın kar sıklıkla sürüklenerek diriftlere dolar ve bitki örtüsünü açıkta, soğuktan korumasız bırakır. Toprak yapısı ve yıllık yağışlar bitki türlerini ve otlak bitki örtüsünün yüksekliğini etkiler.

Yarı kurak ortamların dışında bulunan uzun çayırlı otlaklar, yağışın yılda 50cm'den fazla olduğu bölgelerde bulunur. Bu alanlar, boyları 100cm ile 300cm arasında değişen otlarla zengin verimli topraklara sahiptir. Kısa otlu çayırlar (20cm ile 50cm boyunda) genellikle yılda 35cmden daha az alır. Bazı bölgelerde yağış miktarı 20cm'ye kadar düşebilir. Topraklar organik madde bakımından orta ile düşük düzeydedir. Su nüfuzu derin değildir ve tuzlar sıklıkla birikmektedir. Karışık otlu çayırlar, genellikle 50cm'den az yağış alan bölgelerde bulunan kısa ve orta boydaki otların birleşimidir. Ülkemizde çayır alanlarda badem, zeytin, sarıçam, çitlembik, sulak ve çayır alanlarda ise söğüt, huş, ıhlamur, kavak türleri yetişir. Yarı kurak bir çayır ortamı, genellikle doğada bulunan renk ve biçimlerdeki ince ayrıntılarla uyumlu peyzajlar oluşturma fırsatı sağlar.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page