top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ NASIL OLUŞTURULUR? -2

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

Otomatik sulama projemizi oluşturduktan sonra artık sulama sistemi kurulumu kısmına sıra geldi. İlk olarak yapmamız gereken kazı rotamızı belirlemek olmalıdır. Genelde kazı işleminde sulama projemize %100 oranında uymamız gerekmez. Bunun nedenlerine gelecek olursak örneğin projemize göre yapılacak alanda kazı güzergahında öngörmediğimiz elektrik, doğal gaz hatları ya da sert zemin, yürüyüş yolları olabilir. Bundan dolayı kazılarımızda projemize imkan verdiğince uymamız kafidir.

İlk olarak ana hat kazılarımızı yapmalıyız. Ana hattımız kapalı sistem olmalıdır. Yani tam route yapılmalıdır. Daha sonra lateral hatların kazılarına geçilir. Ana hat kazı derinliğimiz 40-50 cm arası iken lateral hatlarda bu derinlik 20-30 cm arasına düşebilir. Ayrıca vanaların bulunduğu bölgeler daha geniş ve derin kazılmalıdır. Çünkü buralara gelecek olan vana kutuları vs olacağı için nispeten rahat bir çalışma alanı oluşturmak gerekmektedir.


ankara otomatik sulama sistemi kurulumu
sulama sistemi kurulumu

Eğer sıfırdan bir alanın komple peyzaj düzenlemesi ile birlikte sulamasını yapıyorsak 3 şeye dikkat etmeliyiz. Bunlardan birincisi yürüyüş yolları oluşturulmadan önce muhakkak sulama hatlarının yerleri belirlenip yolların geçtiği kısımlara koruge veya PVC borular serilmelidir. Eğer bu unutulursa daha sonradan yapılan yolun hilti ile kırılmasına yol açarsınız. Ve bunun da maliyetine katlanmak durumunda kalırsınız. Ayrıca müşteriniz ile sıkıntı yaşayabilirsiniz. Eğer halihazırda peyzaj düzenlemesi var olan bir alana sulama sistemi kuruyorsak ilk olarak yürüyüş yolunu kırmadan altından kazarak geçmeyi düşünelim eğer bu olmuyorsa mecburen hilti ile kırım yaparak borumuzu geçirebiliriz. Peki çıplak bir beton alanda yeşil adalar halindeki peyzaj bölümlerine sulama sistemi yapacaksak suyu nasıl götürürüz? Aslında bu gerçekten zor bir soru. Kazı yapamayız, muhtemelen beton alanın altında yalıtım olacaktır. Yalıtımı delmek geri dönüşü olmayan problemlere yol açar. Daha önce benim yaptığım bir uygulamada böyle bir durumla karşılaştık. 20-25 m lik bir beton alanda borular çıplakta kalıyordu. Biz bu problemi kauçuk yol kasisleri kullanarak çözdük. Bu kauçuk yol kasisleri yarım daire şekline benzer bir yay görünümünde olup içerisinde tam 60lık borunun geçebileceği bir kanal bulunur. Biz problemi bu şekilde çözdük fakat bizim geçmemiz gereken mesafe kısaydı. Daha büyük metrajlarda bu nasıl çözülür konusunda bizim de net bir fikrimiz bulunmamaktadır. Gelelim dikkat etmemiz gereken 2. maddeye; Eğer aydınlatma sistemi alanda mevcut değil de sonradan kurulacak ise sulama sistemi ve aydınlatma sistemi aynı hattı kullanmamalıdır. Bu suyun bir şekilde patlak vermesi ve kablonunda bir şekilde açıkta kalmasıyla birlikte kazalara yol açabilir. Bu genelde siz sulama kazısını yaparken elektrikçiden gelecek olan bir tekliftir. Lütfen reddediniz. 3. dikkat etmemiz gereken madde ise tabiki doğal gaz, elektrik, telefon, internet, yangın hatlarına dikkat etmemizdir.

Ayrıca kazılarımızı mini ekskavatör ile yapabileceğimiz gibi el ile de yapabiliriz. Benim şahsi fikrim 2000 metrekareden büyük alanlarda iş makinesi kullanmaktır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.




Mehmet KONCA

peyzaj mimarı



549 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 30, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Gayet faydalı ve yararlı

Like
bottom of page