top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ PROJESİ NASIL ÇİZİLİR? -2

Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023

Bahçemizin vaziyet planını kağıda ölçüleriyle çizdikten sonra çizimimizi tekrar düzgün bir kağıda ölçüleriyle ölçekli bir şekilde geçirmeliyiz. Öncelikle kağıt ebatı olarak "A3" öneririm ya da bir resim defteri olabilir. Ölçek olarak ise alanınızın büyüklüğüne göre 1/10, 1/20 ya da 1/50 ölçekte kağıda çizebilirsiniz. Peki bu ne demektir? Kısacası ölçek, alanın proporsiyonunun bozulmadan eşit oranlarda küçültülerek kağıda birebir sığmasını sağlar. Örneğin 1/10 ölçekte kağıt üzerindeki her 1 cm lik yer alanda 10 cm lik yere tekabül etmektedir. Daha da açarsak farz edelim ki bahçemizde 10 metre uzunluğunda bir duvarımız olsun. Vaziyet planı ölçeğimiz 1/10 ise 10 metrelik duvarı çizimimizde 100 cm olarak göstermeliyiz. Ben şahsen 1/50 ya da 1/100 ölçeği öneririm. Ölçeğimiz 1/50 olsaydı 10 metre olan duvarımızı 20 cm uzunluğunda gösterecektik. 1/100 de ise 10 cm gösterecektik. Ölçek birazda kullanacağınız kağıdın büyüklüğüne bağlıdır. Eğer bir A4 kağıda 1/20 ölçekle bahçe çizmeye kalkarsanız muhtemelen kağıdınıza alan sığmayacaktır.


Ölçekli çizimimizi düzgün bir şekilde kağıda geçirdikten sonra vaziyet planımızın 4-5 adet fotokopisini alalım. Böylece kağıdımıza zarar gelirse ya da ölçülerimiz, çizgilerimiz vs karışırsa diğer fotokopilerden devam edebiliriz.


Şimdi sıra sulama sistemimizi vaziyet planımıza çizmeye geldi. Hadi başlayalım! İlk olarak vaziyet planımızı ağaşıdaki şekilde gösterildiği gibi bölgelere ayıralım. Şekilde bahçe sağ ve sol alanlar, ön ve arka kısımlar, çalı ve ağaçların olduğu damlama sulama yapılacak alan, fazla gölge olan alan gibi bölümlere ayrılmıştır. Sizlerde bahçenizi bu tarz bölgesel alanlara ayırınız. Bunu yaparken alanları eşit bir şekilde ayırmak yerine kullanımlarına göre ayırınız örneğin; damlama sulama sistemi kurulacak alan, sağ yan taraf, sol yan taraf, ön bahçe, arka bahçe gibi.



Ankara Otomatik Sulama Sistemi Projesi
otomatik sulama sistemi projesi

Şekilde alanımız Alan A, Alan B, Alan C şeklinde 6 alana ayrılmıştır. Burada "Alan D" arka bahçeyi, "Alan F" damlama sulama sistemi yapılacak çalılık ve ağaçlık kısımı, "Alan B" ve "Alan A" ön bahçeyi, "Alan C" ve "Alan E" yan bahçeleri temsil etmektedir. Sizde bunun gibi bahçenizi alanlara bölünüz. Şimdilik bu kadar. En kısa sürede tekrar görüşeceğiz. İyi çalışmalar.




1.548 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 27, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Detaylar güzel fakat bir kaç yerde ufak tefek yanlış anlatımlar var.

Like
bottom of page