top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ PROJESİ NASIL ÇİZİLİR? -7

Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023

Geldik sprink başlıklarının konumlarının nasıl çizileceği kısmına. Bunun için ilk önce geniş ve büyük alanlar için olan otomatik sulama sistemi sprink başlıklarının nerelere kurulacağını, küçük ve dar alanlar için olan sulama başlıklarının nerelere kurulacağını belirlemeliyiz. Biz bu aşamayı bir önceki yazımızda tamamlamıştık. Tekrar edersek geniş alan sulama başlıkları 7.5 m ile 12 m arasında olmalıdır. Küçük alanlar için kullanılan sulama başlıkları ise 2.5 m ile 5 m arasında olmalıdır. Bu mesafeler sulama başlıklarının sistem çalıştığında birbirlerini örterek kuru alan bırakmamasını ve düzgün su dağıtımına olanak vermektedir. Bundan dolayı bir alanda sprink çeşitlerini karıştırarak kullanmamalıyız. Yani daha önce bahsettiğimiz gibi geniş alan sprinklerini dar alanda, dar alan sprinklerini de geniş alanlarda geniş alan sprinkleri ile karıştırarak kullanmamalıyız. Aynı zamanda sulama başlıklarını birbirlerinden çok uzaklara yerleştirmemeliyiz, burada Sprink Performans Tablosuna sadık kalarak verilen teknik bilgilere göre başlık mesafelerini ayarlamalıyız. Bu teknik veriler hangi marka ürünü alıyorsak o markaya ait teknik katalogda mevcuttur. Bayilerden ya da internetten bu kataloğu temin etmeliyiz. Ek olarak sprinkler eşit aralıklı olarak yerleştirilmelidirler böylelikle hem karşısındakini hem de yanındakini, onlar da kendi merkezini kapatacak şekilde sulama yapabileceklerdir. Bir seferde tek bir alanda çalışarak yani dağınık dağınık yerleşim değil tek bir yerden başlayarak kapata kapata yerleşim yaparak sulama başlıklarını yerleştirmeliyiz.


Adım adım gidecek olursak;

1. adım: Bir sulama projesi çizimindeki kritik noktalar köşelerdir. Bir köşeden başlayın. Her köşeye çeyrek daire olacak şekilde bir sprink yerleştirin bunu yaparken pergellerden yararlanabilirsiniz. Tabiki pergelin çapını teknik katalogdan elde ettiğimiz sulama başlığı çaplarına göre ayarlayacağız.

Ankara Otomatik Sulama Sistemi
otomatik sulama sistemi

2. adım: Eğer kullandığımız çeyrek daire hattına sahip sulama başlıkları kafa kafaya gelecek şekilde birbirlerini kapatmıyorlarsa -ki yukarıdaki çizimde kapatmıyorlar- ortalarına da yarım daire olacak şekilde sulama başlıkları ekleyiniz. Aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.


Ankara Otomatik Sulama Sistemi
otomatik sulama sistemi

3. adım: Şimdi sulama başlıklarının birbirlerinin merkezlerini tam olarak kapatıp kapatmadıklarını kontrol ediniz. Eğer kapatmıyorlarsa- ki yukarıdaki çizimde kapatmıyor- ortaya tam daire atış alanına sahip bir sprink ekleyiniz. Bunları eğer çizim programı kullanmıyorsanız pergel ile çiziniz.

4. adım: Sonuç olarak alanda ıslanmadık yer olup olmadığını tekrar kontrol ediniz. Aşağıda doğru şekilde yerleştirilmiş alan çizilmiştir.

5. adım: Eğri alanlara yerleşimde ise şunlara dikkat etmeliyiz: Eğri alanları aşağıdaki şekillerdeki gibi parça parça düz alanlara çeviriniz. Daha sonra sprinkleri tıpkı kare ve dikdörtgen alanlarda yaptığımız gibi yerleştiriniz. Ayarlanabilir sulama nozulları eğri alanlarda çok güzel sonuçlar vermektedir. Bu nozullar ile alakalı bilgiyi önceki yazılarımızda vermiştik.

Yazımızın devamı için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:




İyi çalışmalar. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.


Mehmet KONCA

peyzaj mimarı ( Ankara Üniversitesi 2009)



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page