Kabak budama: Bir ağacın tüm sürgünlerinin ve dal uclarının kesilmesi, ağaç gövdesinin tüm dal ve sürgünlerinin kesilerek yok edilmesi şeklinde budamadır. Ancak bir hastalık halinde, ağacın gövde içi ve kökü sağlam olması koşuluyla, tüm hasta dalları kesilebilir. Bu gibi alışagekdik olmayan durumlar dışında budama amacıyla kabak budama yapılmaz.
Kabak budama kalın ve ince tüm dallar ve sürgünler kesildiği için ağaç üzerinde irili ufaklı bir çok yara yüzeyi ortaya çıkar. Her bir yara yüzü, mantar, böcek ve hertürlü hastalık yapan unsurlar için ağaca giriş kapısıdır. Yani tekrar tekrar kabak budama yapılan ağaçlara çok sayıda hastalık yapan virüs, bakteri, mantar ve böcekler girer.
Gençleştirme ve ölü ağaçlar: Ölmüş bir ağacı tekrar canlandırmak zordur, bazı koşullarda mümkün değildir. Ölen ağaçlar tüm canlılar gibi çürümeye başlar ve zaman içinde rüzgar ve fırtına gibi nedenlerle devrilir, devrilen ağaçlar insanlara, trafiğe ve araçlara zarar verir. Ölen ağaçlar kent içinde güzel olmayan görüntüler sergiler. Ölen ağaçları kesip uzaklaştırmak ve yerlerine boylu fidanlarla dikim yapmak gerekir. Eskiden kent içinde yaşlı ağaçların kesilmemesi gerektiği düşünülürdü ancak şimdi böyle bir düşünce yoktur. Gençlik; canlılıktır, güzelliktir, ileriye dönüktür, yenilenmektir ve devrimdir, aynı zamanda insanları daha mutlu mekanlarda yaşatmaktır.
Kalın dalların budanması: Genel manada ağaç için kötü bir işlemdir. Kalın dalın kesildiği yerde büyük bir yara yeri oluşur. Yara yerleri daima mantar ve böcek tahribatı için açılmış kapılardır. Her ne kadar bu yara yüzeylerine ağaç macunları sürülse de zararlı etkileri tamamen önlenemez. Yani zorunlu haller dışında yaşlı ve kalın dalların budanması uygun değildir. Eğer bu duruma mecbursak; dallar kesilirken kullanılan testere dalın alt kısmından kesime başlar ancak testere kesime ilerledikçe dal ucunun ağırlığı nedeniyle sıkışır ve alt kısmından kesim bitirilemez. Bundan dolayı sıkışma olunca üst kısımdan kesim başlatılır ve dal düşünceye kadar devam edilir. Dal kesimi tamamlandıktan sonra kesim yüzeyi testere ile düzeltilir, düzgün ve pürüzsüz bir yara yeri oluşturulur. Yara yüzeyi ağaç macunu sürülerek kapatılır. Kuru dalların budanmasında yara macunu sürmeye gerek yoktur. Çünkü dallar zaten ölmüş dallar olup kuru budama aktif bir budama değildir.
Comments