Yalancı çınar yapraklı akçaağaçta denilmektedir. Yalancı çınar yapraklı akçaağaçta denilmektedir. Latincesi Acer Pseudoplatanustur. 15 metreden fazla boylanabilmektedirler en fazla 20 metreye kadar boylandığı gözlemlenmiştir. Yaprakları 8-15 cm boyunda ve genişliğindedirler. Uzun saplı ve 5 lopludurlar. Yaprak kenarları kaba dişli veya girintili lopludurlar. Loplarının uçları sivri ve düzensizdir. Renkleri ise üst yüzü koyu yeşil olup alt yüzü mavi, gri ve yeşil tonlamasında bir renge sahiptir. Sapını kopardığımızda süt çıkmaz. Yaprak döken bir yapıya sahiptir. Yaprak dizlimi karşılıklı şekildedir. Yaprak kenarları derin ve dişli lopludur.
Gövde kabuğu genç yaşlarında düz ve gri renktedir. Yaşı ilerledikçe dokusu çatlaklı bir hal almaya başlar. Dik ve kalın dallıdırlar. Tomurcukları karşılıklı olarak dizilirler. Zeytin yeşili bir renge sahiptirler. Sürgünleri eğimli olarak dizilmişlerdir. Çiçek durumuna bakacak olursak, erkek ve dişi çiçekleri bir arada bulunmaktadırlar. Açık sarı- yeşil renktedirler. 6-12 cm boyundadırlar. Aşağı doğru sarkık formdadırlar. Sık bir salkım görünümü oluşturmaktadırlar. Erkek çiçekleri genellikle eksenin al tarafında dişi çiçekleri ise salkımın orta ve dip kısmında yer almaktadırlar. Döllenmeden sonra erkek çiçekler dökülürler. Böylelikle salım boyu kısalmaktadır. Çiçekler yapraklanmadan sonra ortaya çıkmaktadırlar. Çiçeklenme bahar mevsimde görülmektedirler. Mayıs ayında çiçeklenmesi olmaktadırlar. Çiçek rengi saman sarısı ve yeşil renklerde görülmektedir. Bir ay çiçekli kalmaktadırlar.
Dağ akçaağacı ılıman iklimlerde veya ışıklı ve yarı gölge durumlarda gelişimini rahatlıkla sürdürmektedirler. Humusça fakir kumlu, balçıklı topraklarda ve nem olacakta orta ve düşük nemli durumlarda rahatça gelişip büyümektedirler. Parklarda bahçelerde alle yapımında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadırlar. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere iyi günler dileriz.
Diğer ağaçlar ne zaman gelecek?