top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BİTKİLERİ- YEŞİL LADİN

Güncelleme tarihi: 21 Ağu 2023

Yeşil Ladin – Doğu Ladini ( Picea orientalis)

Çamgiller (Pinaceae) familyasının Ladin (Picea) cinsine mensuptur. Kuzey Yarım kürenin Ilıman bölgelerinde doğal yayılım göstermektedir. Ülkemizde genellikle Doğu Karenizde yetişmeye daha uygundur. Boyu 40-50 metre hatta 60 metreye ulaştığı da gözlenmiştir.1 veya 1.5-2 metreye kadar gövde çapı yapabilir. Gövde şekli oldukça düzgündür.

Doğal yayılışı Kuzeydoğu Anadolu’nun sahil kesimlerinden Kafkasya’ya kadar uzanmaktadır. Ülkemizde Türkiye-Gürcistan sınırından başlayıp, batıda ordu iline kadar uzanan geniş bir yelpazede doğal yayılış göstermektedir.

Kabuk yapısı genç gövdelerde açık renklidir ve düzgün bir dokusu vardır. Yaşı ilerledikçe kahverengi hal alıp, dokusu çatlaklı olmaya başlar. Genç sürgünleri açık renk ince ve tüylüdür.

Yeşil Ladin " Doğu Ladini"
Yeşil Ladin

Yaprakları sık bir şekilde tüm gövdeyi çevrelemiş şekildedir. Tomurcuk rengi kahverengidir. Sivri bir formu vardır ve reçinesizdir. İğne yapraklıdır ve yaprak uzunluğu oldukça kısadır, 6 ile 11 mm arasında uzunluğu değişiklik göstermektedir. Yaprak uçları kör ya da küt şeklindedir. 8 ile 10 yaşından sonra ağacın büyümesi hızlanıp kısa sürede boylanabilmektedir.

Erkek çiçekleri kozalakçık halinde olup, karmen kırmızısı rengindedirler; dişi çiçekleri menekşe renginde olup, kozalak boyları 6-9 cm uzunluğundadır. Dişi çiçek renkleri farklılık gösterebilmektedir. Bazı ağaçlarda yeşil bazılarında koyu-kırmızı renkte olup olgunlaşmaya başlayınca açık kiremit rengini alıp, formu da ovalleşir. Kök yapısına bakıldığında çok derine inmeden bir köklenme yapmaktadır. Bu yapısından kaynaklı çok şiddetli rüzgarlara dayanıklı değildir. Gövde ve dalları ince pulsu, çatlaklı rengi ise grimsi kahverengi bir dokuyla örtülüdür. Kozalaklarının yönelimi aşağı ve yanlara doğrudur. Kozalak formları yumurta şeklinde, uzunca silindir şeklinde veya yuvarlak şekildedir. Çiçekleri bir evcikli olup, erkek çiçekler bir önceki yıla ait sürgünlerde bulunan iğne yapraklarının koltuklarında yer alırlar. Dişi çiçekler ise yine bir önceki yıla ait sürgünlerin ucunda yer almaktadırlar.

Çok budama gerektirmez ancak tek sürgünden devam edilmesi istendiğinde diğer sürgünlerin budanması, ana gövde olması istenildiği zaman bunun yanında çıkan sürgünlerin budanması gerekmektedir. Piramit taç yapar, bulunduğu en yüksek rakım 2000m en düşük 50 m dir. Soğuğa dayanıklıdır. Ilıman iklimde yetişebilirler. Güneş sever ancak yarı gölge ortamlarda da yetişebilir. Drenajı iyi aynı zamanda nemli toprakları sever, kireçli topraklara pek uyum sağlayamaz. Üretim şekillerine bakıldığında fidanları drenajı bozuk, havasız toprakta gelişimlerini sürdürememektedirler. Bu nedenle ladin fidanının toprağı kumlu balçıklı olup taban suyunun bulunması gerekmektedir. Tohumla üretimde çimlenmeye herhangi bir engel yoktur ancak tohum alım işleminden sonraki tohumun tabi tutulacağı işlemler meşakkatlidir bundan ötürü tohumla üretim pek yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu işlem: oda sıcaklığında gerek ılık suda gerekse ıslak kumda tohumların bekletilmesi ile gerçekleştirilir. Tohum ekim zamanı Mart-Nisan mayıs olarak söyleyebiliriz.

Çelikle üretimi bodur türler elde edilmesi istenildiği zaman kullanılması daha uygundur. Çelikler Temmuz- Ağustos başı alınıp, torf ve kum karışımında köklendirmeleri yapılır. Aşı ile üretimi genelde mavi olan türlerinde kullanılmaktadır bunun sebebi ise tohumla üretim yapıldığı zaman çok azı mavi olur o yüzden yandan kertikli aşı metodu kullanılır.

Düzenli sulama ister. Gelişimi 8 ila 10 yaşına kadar yavaş olup,10 yaşından sonra hızlı bir gelişim göstermektedir. Hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz: Ladin Torbalı Hastalığı- Etmeni Chrysomyxa rhododendri, Adi Ladin Pas Hastalığı-Etmeni Chrysomyxa abietis, Ladin Esmer Yaprak Hastalığı-Etmeni Lophodermium macrosporum olarak sıralanabilir.

Hastalıklarını ise : Ladin Örümceği-Paratetranychus unungulis, Ladin Yeşil Gal Biti-Chermes viridis, Kırmızı Ladin Gal Biti-Cnaphalodes strobilobius, Ladin Kurdu-Epiblema tedella.

IUCN-Kırmızı Listesindedir. Az tehdit altında listesindedir.

21 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 21, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Dikkat edin bu ağaç çok sulanmayı sevmiyor

Like
bottom of page