Fonksiyonel Konseptler:
Her projede her zaman fonksiyonel konularla ilgili çözümlenecek bir şeyler vardır. Örneğin;
* Güvenliği sağlamak
* Bakım giderlerini azaltmak
* Bütçeyi düşünmek
* Vandalizmi azaltmak
* Tarihi karakteri yaşatmak
* Erozyonu azaltmak
* Drenaj
* Manzarayı geliştirmek ya da perdelemek
* Suyu korumak
* Mahremiyet ve yakın arkadaşlık ortamı yaratmak
* Ekosistemlerin korunması ya da yeniden yaratılmasını sağlamak
* Gürültüyü azaltmak
* Enerjiyi korumak
* Bilgi ve uyarı levhaları koymak
* Güvenlik ve estetik için aydınlatma sağlamak
Özel ve kamusal peyzaj mekanlarında alanların mekansal kullanımlarına örnekler ise aşağıdaki gibidir:
* Özel aktivite alanları (eğlence, oyun, oturma, dinlenme, rekreasyon, manzara, barınak, meyve- sebze ve çiçek yetiştiriciliği, hobi alanları, evcil hayvan yaşam alanları, piknik, ticaret, eğitim ve performans alanları gibi)
* Araç sirkülasyonu (araç yolları, kavşaklar, otoparklar gibi)
* Örtü, bariyer, geçitler
* Depolama alanları (çöp, kişisel eşya, toplum eşyaları gibi)
* Odak elementler (su, heykel, yapılar, botanik gibi)
* Yaban yaşamı cazibe alanları
* Koruma, restorasyon
* Umumi tuvaletler
Fonksiyonel konsept tasarımında kullanım alanları ve aktivite bölümlemeleri amorf baloncuklarla ifade edilebilir ancak burada çizimden önce bu kullanımların boyutlarını gerçeğe yakın bir şekilde hesaplamak, alan üzerindeki hacimlerine göre çizmek önemlidir. Örneğin 50 araçlık bir otopark cebi doğrudan bu araçların yaratacağı ihtiyaçları doğuracak ve tasarım bu 50 araçlık park yerinin getirisi üzerine şekillenecektir. Daha sonrasında özel ihtiyaçlar da bir baloncuk şeklinde ifade edilir ve sonraki aşamalarda duruma göre bu baloncuk tek ve bütün olarak veya iki parçalı bir kullanım halinde plan üzerinde yer almaktadır.
Basit oklar ise geçiş koridorlarının ve diğer yönlendirme hareketlerinin tasarımı için kullanılmaktadır. Sonrasında anlaşılır olabilmesi için bu okların belirli bir boy veya biçim hiyerarşisi içinde olması gerekir. Örneğin ana/ lateral değişik yoğunluktaki geçiş koridorları ile araç ve yaya trafiği gibi farklı kullanıcı tiplerini ayırt edici olmalıdır. Şekilde de görüldüğü gibi yıldız veya çarpı işaretleri önemli görsel noktaları, aktivite noktalarını, aykırılık potansiyeline sahip noktaları ve diğer yüksek derecede fark edilir olan kompakt bileşenleri ifade etmektedir. Şekildeki örnekte olduğu gibi çentikler veya zigzaglı çizgiler duvar, bariyer ve şev gibi dikey çizgisel devamlılığa sahip elemanları nitelendirmektedir.
Tasarım sürecinde iki önemli adım konsept plandan önce gelmektedir. Biri alan envanteri ki bu var olan durumu kayıt altına alır, diğeri de alan analizi ki bu tasarımcının var olan durumla ilgili değerlendirme ve düşüncelerini kayıt altına alır.
Tasarım sürecinin bu planlama aşamasında organizasyonun ilk konseptsel seviyesi alana uygulanır. Sert peyzaj, su, açık çim ve bitkilendirilmiş alanlar gibi alan kaplama tiplerinin belirteçleri bulunabilir ancak form, desen, doku gibi detaylara geçmeye gerek yoktur. Bazen renk girmeye de gerek yoktur.
Peyzaj tasarımı nasıl yapılır? yazı dizimize devam ediyoruz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere iyi çalışmalar.
Comentarios