Peyzaj Tasarımında Doğal Formun Geliştirilmesi;
Merhabalar. Her zamanki gibi yazımıza başlamadan önce faydalandığımız kaynak kitabımız "peyzaj tasarımında konseptten forma" isimli Literatür yayınlarından çıkan bizim de okunmasını tavsiye ettiğimiz Grant W.R. din eseridir. Gelelim konumuza; Bildiğiniz gibi daha önceki konularda peyzaj konsept tasarımı kapsamında doğal formdan ziyade geometrik formlar üzerinden peyzaj tasarım kurgusuna yaklaştık. Şimdi ise peyzaj tasarımında doğal formu nasıl geliştirebileceğimizi göreceğiz. Orijinal olarak insan tarafından çok az bozulma gösteren ya da doğal ilginin elementlerini içeren peyzajlar, doğanın formlarını ve materyallerini yeniden bir araya getiren tasarımları kabule hazır olabilirler. Diğer durumlarda doğal yaklaşıma karşı bu heves, var olan alan koşullarından bağımsız olarak, kullanıcının ihtiyaçları, istekleri, özlemlerinden kaynaklanabilir. Hatta alan, insan yapımı sert elementlerden oluşan katı kentsel bir çevre olabilir. Yine müşteri, daha doğal, serbest, yumuşak, esnek görünen yeni bir şey isteyebilir. Benzer şekilde şirketler, çevre kaygısı imajı sunan bir proje isteyebilirler. Bu arzu ve istekler doğrultusunda tasarımcı doğal form geliştirme çalışmalarına başlar.
Doğal formu geliştirmedeki tasarım yaklaşımları; doğanın hayali alanının içinde tasarımda kullanılabilecek zengin palette bir form düşüncesi yatmaktadır. Bu formlar doğanın taklit edilmesi, soyutlanması ya da benzerliğini içerebilir.
Taklit etme, fazla bir değişiklik yapmadan doğadaki şekilleri taklit etmek ya da kopyalamaktır. Kayalarla tasarlanmış mini bir akarsu bir dağ akar suyunu taklit eder. Soyutlama ise, diğer yandan, tasarımcı tarafından belirli bir duruma uygun gelen çevrilme ya da uydurma ve doğal formlar kullanarak esinlenilmedir. Bunun son formu orijinal objeyle çok az benzerlik taşımaktadır. Takip eden konularda doğanın taklit edilmesi ve soyutlanması örneklerini daha detaylı açıklayacağız.
Dolanarak giden akarsu (meander): Nasıl ki kare, yapılı çevrelerde en yaygın organizasyon teması ise belki de peyzaj alan tasarımında kullanılan her yerde görülen doğal form meanderdir. Yandaki fotoğrafta üstte doğadaki orijinal formu gözükmektedir. Buna benzer bir mini su yolu tasarlamak taklit etme iken gene bu şekillere uygun bir yürüyüş yolu tasarlamak ise tabi ki soyutlamadır.
Yanda altta meander soyutlamasına bir örnek fotoğraf bulunmaktadır. Fonksiyonel bağlamda bu meander biçimi, yürüyüş yolları veya araç yolları gibi peyzaj elementleri için tercih edilen bir formdur. Araç ve yaya trafiğinin rahat akışını barındırmak için tasarlanabilir. Mekansal bağlamda, meander gizem hissine katkıda bulunur.
Serbest elips ve midyeler: Düzleştirilmiş daire yada serbest el tekniğiyle ovalin çizilmesiyle forma kavuşabilir. Serbest yüzen elipsler yaya yollarının tasarımına çok uygundur. Mekanlar ve boyutlar dolaşım desenine uygun şekilde ayarlanabilir.
Serbest spiral: İki ana tipteki spiraller serbest form gelişiminde önemlidir. Bunlardan birisi üç boyutlu spiral yada helikstir. Spiral dönen merdivende görülür. Burada spiral biçim aynı uzaklıkta kalarak merkezi bir aksın etrafında döner. Diğer spiral ise deniz kabuğunda bulunan iki boyutlu spiraldir. Burada spiral çizgisi etrafında döndüğü merkezi noktadan uzaklaşarak açılmaktadır.
Bir sonraki yazımızda kaldığımız yerden devam edeceğiz, esen kalın!
Comentarios