Kilit parke taşı uygulaması nasıl yapılır?-1
Tekrardan merhabalar. Yeni bir yazı dizisine başlıyoruz. Bu yazı dizimizde peyzaj uygulama kapsamında sıkça kullanılan tüm sert zemin döşemelerini inceleyeceğiz. Bunu yaparken de ülkemizde en çok kullanılan sert zemin elemanı olan kilit parke taşından başlayalım. Kilit parke ile ilgili tüm bilgileri yaklaşık üç ya da dört yazı dizisi şeklinde tamamlayacağım. Hadi başlayalım!
Türkiye'de belki de çevremizde karşımıza en çok çıkan sert zemin döşeme elemanı kilit parke taşıdır. Peki bunu çevre düzenleme işlerimizde bu kadar çok kullanmamızın sebebi nedir? Tabii ki fiyatıdır. Şu anda çevre düzenleme ve peyzaj sert zemin elemanı olarak metrekareye oranla en uygun fiyatlı eleman kilit parke taşıdır. Şu şekilde anlatmak gerekirse 2019-2020 fiyatlarını yaklaşık olarak yorumlarsak 6cm kalınlığındaki kulaklı kilit parke taşı uygulama metrekare fiyatı 33 tl ile 39 tl arası değişmektedir. (Anahtar teslim fiyat olarak alabiliriz. Taş, taş tozu, işçilik, iş makinesi, nakliye, sigorta, vergiler dahil diyebiliriz.) Peyzaj uygulamalarında bu fiyatın altında başka bir sert zemin döşeme malzemesi bulunmamaktadır. Kilit parke taşın bir diğer avantajı da yük dayanımıdır. Yürüyüş yollarının yanı sıra otoparklarda da çok sık kullanılmaktadır. Andezit, granit gibi diğer döşeme malzemeleri araç ağırlığına dayanamayabilir ve kırılmalar gösterebilir. Bundan dolayı genelde kilit parke taşı tercih edilmektedir.
Kilit parke taşının dezavantajı ise tasarımsal ve estetik olarak kötü bir malzemedir. Bir andezit ya da bir granit ya da bir bazalt gibi görsel bir şölen yaşatmaz. Kilit parke taşı ülkemizde her ne kadar sık kullanılsa da ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde pek kullanılmayan bir döşeme malzemesidir. Ülkemizde de B, A, ve A plus (yani kaliteli konut projelerinde) projelerde kilit parke tercih edilmez. Tabiki TOKİ konutlarının ise vazgeçilmez malzemesi kilit parke taşıdır. Benim de bir peyzaj mimarı olarak kullanmaktan hoşlanmadığım bir malzemedir. Fakat ülkemiz ekonomik koşullarında mecburen çoğu proje ve uygulamalarımızda karşımıza çıkmaktadır. Genede doğru çeşit, form, renk ve kalınlıkta kullanıldığında estetik bir güzellik kısmen kazandırılabilir. Kilit parke taşının bir diğer dezavantajı ise oluşabilecek çökmelerdir. Mevsimsel şartlardan, araç yükünden vs kilit parke taşları çok çabuk çökmektedir. Bunun ana nedeni zemin hazırlığının iyi yapılmaması ve önemsenmemesidir. Her ne kadar iş makineleri ile toprak sıkıştırılsa da direkt olarak toprak üzerine stabilize koyulmadan taş tozu ile birlikte döşenilen kilit parke uygulamalarında çökmeler gözükmektedir.
Kilit parke taş ile alakalı bu gibi tüm detaylara diğer yazılarımızda girilecektir. Bundan sonraki yazımızda doğru bir kilit parke taşı uygulaması nasıl yapılır ve kilit parke taş proje kesiti çizimi nasıldır konusu işlenecektir. İyi çalışmalar.
Peyzaj uygulama alanında muhteşem bir yazı dizisi. Herkese tavsiye ederim. Sert zeminler ve detay çizimleri ile çok açıklayıcı. Yürüyüş yolu vs yaptırmadan önce okumanız gerekir.