top of page
konca_peyzaj_logo

TRAVERTEN TAŞI DÖŞEME -2

  • Yazarın fotoğrafı: mehmet konca
    mehmet konca
  • 27 Ara 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2021

Traverten taşı hakkında genel bilgiler verdikten sonra peyzaj ve çevre düzenlemede kullanımı ile alakalı biraz daha fazla bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle tasarımsal açıdan incelemek gerekirse traverten taşını cazip kılan en güzel özelliklerden birisi canlı renklerin olması ve güzel bir dokuya sahip olmasıdır. Taşın kendi strüktürel yapısından kaynaklı olan boşluklu yapı her ne kadar bazı dezavantajlar getirse de taşa kendine has özel bir dokusal güzellik katmaktadır. Bu eskitme işlemine uğramış gibi gözüken boşluklu görüntü peyzajda harika enstantaneler yaratmaktadır.

Traverten taşının iyi özelliklerinden birisi de kaymayan bir malzeme olmasıdır. Bundan dolayı bina girişlerinde, geniş meydanlarda, yürüyüş yollarında sık sık kullanılır. Fakat traverten taşı peyzajsal kullanımda sadece yürüyüş yolu olarak düşünülmemelidir. Traverten taşı aynı zamanda dekoratif duvar kaplamalarında, teraslarda, çatı peyzajlarında, otopark üstü peyzajlarda, merdiven ve rampa kaplamalarında kullanılmaktadır. Bunun yanında şaşırtıcı bir şekilde kolay işlenen bir malzeme olduğu için heykellerde, çeşmelerde, saksı yapımında, kent mobilyası olarak, bank ve oturum alanlarında kullanılmaktadır.

Şimdi sıra örnek bir traverten taşı döşeme kesitini göstermeye geldi. Yandaki kesit çiziminde gösterildiği gibi taşımızın kalınlığı 3 cm olsun. Bunu bir yaya yürüyüş alanı olarak (trafiğe kapalı alan) düşünelim. Tıpkı andezit, granit taş döşemelerinde olduğu gibi traverten taşı döşeme de beton zemin üzerine uygulanmaktadır. Gerekli kalınlıkta beton zemin atıldıktan sonra yapıştırma harcı dediğimiz normal çimentoya göre daha cıvık olan bir karışım yardımıyla beton zemin üzerine uygulanır. Diğer serbest boy döşeme ve karo döşeme taşlarında olduğu gibi traverten taşı döşemede de derz boşluklarına dikkat edilmelidir. Traverten taşı döşeme yapılacak alanda az da olsa bir araç trafiği olacaksa taş kalınlığı en az 5cm olmalıdır. Yoğun araç trafiği olan alanlarda ve ağır tonajlı araçların geçtiği alanlarda ise traverten çok tavsiye edilmez.

Kısaca traverten taşı yüzey koruma ve şekillendirme işlemlerine de değinmek gerekirse; bunların başında cilalama gelir. Bazalt taşındakine benzer bir şekilde cilalanması yapılır ve yüzey parlak ve pürüzsüz bir hale gelir. Cilalama işlemi haricinde aynı zamanda honlama işlemi de uygulanabilir. Honlama işlemi, taşı parlatmak yerine bir miktar mat hale getirme işlemidir. Eğer taşımıza patinato etkisi vermek istersek fırçalama işlemine tabii tutmalıyız. Böylece taşımız eskitilmiş bir doku hissi verecektir. Diğer bir eskitme işlemi de tamburlamadır. Bunlar en sık kullanılan yüzey şekillendirme işlemleridir.

Bir başka yazımızda görüşmek üzere esen kalın.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
BİZE ULAŞIN

Merkez ofis: İlkiz Sok. İlkiz Apt. no:3 Çankaya/ ANKARA 

Fidanlığımız: Serhat Mahallesi M.Zahit Kotku Caddesi 41/1  Yenimahalle/ANKARA

Atölyemiz: Keresteciler San.Sitesi Keresteciler Bulvarı No:4 Saray / Kazan / ANKARA

GSM : +90 534 798 91 34    Peyzaj Mimarı Mehmet KONCA

Tel : 0312 504 81 13  Mail: koncapeyzaj@gmail.com

© 2015 Konca Tarım Peyzaj Limited Şirketi

  • LinkedIn_Konca Peyzaj
  • Facebook_Konca Peyzaj
  • YouTube_Konca Peyzaj
  • Instagram_Konca Peyzaj
bottom of page